image

Špionica Srednja 134

75356 Špionica

Bosna i Hercegovina

Pon - Ned 0.00 - 24.00

Sikavica sjemenke 90 g

Sikavica sjemenke 90 g

KM8.00

Sastav: sjemenke sikavice

Dostupnost: DOSTUPNO

Opis

Namjena:

Sjemenke Sikavice su najljekovitiji dio ove biljke. Sjemenke Sikavice su izdužene, jajastog oblika, opna im je smeđa te u sebi sadrži flavonoide. Sjemenke se koriste kad su zrele i osušene.

U medicini se koristi ekstrakt sušenog ploda Sikavice. u raznim oblicima te kao lijek za brojne tegobe, a posebno za liječenje jetre. Sjemenke sadrže i čuveni sastojak silimarin koji se koristi za zaštitu i detoksikaciju jetre. Čaj od Sikavice upravo je zbog toga, najbolje pripremati od sjemenki, premda se u nekim krajevima čaj priprema od listova ove biljke.

Bitno je napomenuti kako su listovi manje ljekoviti od sjemenki.

Doziranje i način primjene:

Mljevene sjemenke mogu se jesti i sirove: jednostavno ih treba posuti po salati, pahuljicama, jogurtu, siru ili drugim mliječnim jelima. Mogu se konzumirati svaki dan. Za bolji učinak preporuča se korištenje zajedno s mliječnom kiselinom (uz kefir, kiselo mlijeko, jogurt…) ili masnoćama.

Čaj sikavica

Jedna čajna žlica fino mljevenog – zdrobljenog sjemena ili suhog lista prelije se jednom čašom kipuće vode, poklopi i ostavi 15 minuta, procijediti i nezaslađeno piti prije jela, 2 – 3 puta dnevno, lagano u malim gutljajima

Mjere opreza i nuspojave

Ljudski organizam se može naviknuti na silimarin pa je neophodno praviti pauzu u trajanju od 2 nedjelje nakon isto tolikog vremena uzimanja. Nakon toga može se nastaviti terapija.

Ne preporučuje se oboljelima od endometrioze, fibroidnog tumora, raka materice, jajnika i dojke.

Prehrambeni dodatak sikavice bi trebale izbjegavati majke koje doje i trudnice.

Prije upotrebe posavjetovati se sa liječnikom.