Ljekovita svojstva:
- na respirativne organe (antibakterijsko, antialergijsko za iskašljavanje). Blagotvorno djeluje na digestivni trakt (gastritis, čirevi na želudcu i dvanastercu).
- dobra je za kožne poremećaje (gnojne rane i rane koje teško zarastaju, opekotine i posekotine).
- bokvica sadrži antibiotike, te iako je pencilin još uvijek odličan lijek, antibiotici umjetno proizvedeni ne daju uvijek željeni učinak, jer se mikroorganizmi ubrzo priviknu na njih i postanu imuni.
- novija istraživanja pokazala su da se antibiotici nalaze i u mnogim višim biljkama, a ne samo u gljivama, iako su antibiotici gljiva snažniji.
- osim ostalog, u bokvici ima kremične kiseline (kao u preslici), stoga je dobro sredstvo za iskašljavanje.
- bokvica je posebno pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kad se zasladi šečerom ili medom.
- bokvica ne samo što je jestiva već je i ukusna proljetna salata (sadrži vitamin C i provitamin A, fitoncide i soli kalijuma) koju možete pomješati sa mladim lišćem maslačka, dragoljuba ili potočarke, začiniti bučinim uljem, limunovim sokom i morskom solju. Takođe bokvicu možete prokuhati sa mladim izdancima koprive i dobiti ukusno varivo.
Sastav: bokvica, prirodni glicerin i medicinska destilirana voda
Kako koristiti: 3x dnevno po 25 – 30 kapi u 1 dcl (decilitar) vode, čaja ili soka. Koristiti samo u razrijeđenom obliku.
Napomena: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
Način čuvanja: na suhom i tamnom mjestu po mogućnosti u hladnjaku.
Upozorenje: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama ni djeci.
Osobe s osjetljivim želucem, čirom na želucu, bolestima jetre, žuči i sa žučnim kamencima ili s drugim akutnim komplikacijama, ne bi smjele uzimati plućnjak ni u kojem obliku.