Ljekovita svojstva:
- na respirativne organe (antibakterijsko, antialergijsko za iskašljavanje). Blagotvorno djeluje na digestivni trakt (gastritis, čirevi na želudcu i dvanajstercu).
- dobra je za kožne poremećaje (gnojne rane i rane koje teško zarastaju, opekotine i posjekotine).
- bokvica sadrži antibiotike, te iako je pencilin još uvijek odličan lijek, antibiotici umjetno proizvedeni ne daju uvijek željeni učinak, jer se mikroorganizmi ubrzo priviknu na njih i postanu imuni.
- novija istraživanja pokazala su da se antibiotici nalaze i u mnogim višim biljkama, a ne samo u gljivama, iako su antibiotici gljiva snažniji.
- osim ostalog, u bokvici ima kremične kiseline (kao u preslici), stoga je dobro sredstvo za iskašljavanje.
- bokvica je posebno pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kad se zasladi šećerom ili medom.
- bokvica ne samo što je jestiva već je i ukusna proljetna salata (sadrži vitamin C i provitamin A, fitoncide i soli kalijuma) koju možete pomiješati sa mladim lišćem maslačka, dragoljuba ili potočarke, začiniti bučinim uljem, limunovim sokom i morskom solju. Također bokvicu možete prokuhati sa mladim izdancima koprive i dobiti ukusno varivo.
Sastav: bokvica i 70% medicinski alkohol
Kako koristiti: 3x dnevno po 15 – 20 kapi u 1 dcl (decilitar) vode, čaja ili soka. Koristiti samo u razrijeđenom obliku.
Napomena: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
Način čuvanja: na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi do 25°C.
Upozorenje: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama ni djeci.