image

Špionica Srednja 134

75356 Špionica

Bosna i Hercegovina

Pon - Ned 0.00 - 24.00

Bijeli šljez – alkoholna tinktura

Bijeli šljez – alkoholna tinktura

KM7.00

Sastav: korijen i list bijelog šljeza  i 70% medicinski alkohol

Opis

Tajna ljekovitosti

Ljekovite i djelotvorne tvari u sljezu su sluz, škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, mineralne soli itd. Zahvaljujući takvom kemijskom sastavu biljke, sljez nalazi primjenu kod različitih tegoba dišnog, probavnog i urinarnog sustava. Sljez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice. Takvo djelovanje sljez ima upravo zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Mekana i skliska struktura sluzi omogućuje prianjanje na sluznicu pa je štiti i ublažava iritacije. Stoga je sljez jedno od najčešćih biljnih sredstava koje se koristi za ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja.

U dišnom sustavu ekstrakt ove biljke umanjuje spazam mišića i oblaže sluznicu pa tako umiruje suhi, nadražajni kašalj. Vrlo je djelotvorno biljno sredstvo za ublažavanje kašlja, ali i infekcija grla.

Tinktura od korijena bijelog sljeza

U starom je vijeku korijen bijelog sljeza bio veoma cijenjen. Tinktura od bijelog sljeza povoljno djeluje na kašalj, bronhitis i plućni katar. Preporučuje se:

  • kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća,
  • kod katara u mokraćnom mjehuru,
  • bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće,
  • koristan je i u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (kolitisa), proljeva, srdobolje , povraćanja s proljevom kod dojenčadi i dr.
  • pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju drugih bolesti.

Doziranje:

Uzimati po 10-15 kapi sa čajem ili vodom, tri puta na dan.

Prije upotrebe posavjetovati se sa liječnikom.

Držati na suhom i hladnom mjestu po mogućnosti i u hladnjaku.