Dobričica

Drugi nazivi: koturac, samobojka, mjesečnjak, vrštan-trava

U dobričici živi dobar biljni duh

Dobričica je biljka ugodna mirisa, ali ako se cvjetovi i listovi zgnječe, imaju jak i pomalo neugodan miris. Kao ljekovitu i magijsku biljku koristili su ju već stari Germani, a vjerovalo se da u njoj živi dobar biljni duh koji tjera zle uroke. Kao prvo zelenilo u godini, dobričica se upotrebljavala za ishranu stoke, a znalo se i da pospješuje stvaranje mlijeka. Ubrana prve noći u svibnju i pomiješana sa solju i zobi, dobričica se davala stoci za dobro zdravlje. Stavljala se i u gnijezdo guske koja sjedi na jajima kako bi se izlegli zdravi i snažni guščići. Ako bi krava davala manje mlijeka, najprije bi se pomuzla kroz tri vjenčića od dobričice, a nakon toga bi se vjenčići dali kravi da ih pojede. Isti postupak se ponavljao u proljeće, prije izvođenja krave na prvu pašu.

U ranija vremena, posude za mužnju prale su se vodom u kojoj se kuhala dobričica. Dobričica se stavljala i u osovinu kotača na kolima kako bi kotač bio čvršći. Kod proslave proljeća, ljudi bi sebe i stoku ukrašavali vjenčićima od dobričice zbog zaštite od zla čaranja, vjerovalo se da dobričica ubrana na Duhove i stavljena u kuću pomaže protiv svake bolesti. Protiv glavobolje se na glavu stavljao vijenac od neparnog broja listova dobričice, a protiv bolesti očiju, dobričicć se nosila u predjelu srca ušivena i lanenu maramicu. Vjerovalo se da vijenac od dobričice oko vrata pomaže protiv lošeg daha, a 5 ili 7 listova dobričice umotanih u rupcu oko vrata pomaže protiv zubobolje i upale grla.

Dobričica kao lijek U srednjem vijeku dobričica je bila cijenjena kao protuotrov, a rane su se liječile dobričicom tako što bi se na njih stavilo 77 listova dobričice. U 12. stoljeću opatica Hildegard von Bingen preporučala je često pranje glave čajem od dobričice kako bi se odagnale sve bolesti i očuvalo zdravlje. Oblog od kuhane dobričice preporučala je protiv šuma u ušima, a bila je uvjerena da dobričica kao hrana olakšava porođaj i jača organizam. U 16. stoljeću, njemački teolog i botaničar Otto Brunsfeld preporučao je dobričicu za poticanje teka i poboljšanje probave, a liječnik i botaničar Matthiolus kao sredstvo protiv vrtoglavice. U 17. stoljeću od dobričice se proizvodilo pivo pa otuda potječe njezin engleski naziv alehoof – ale je vrsta piva, a hoof znači bilje općenito. U narodnoj medicini dobričica je bila cijenjena kao srecstvo protiv želučanih tegoba i proljeva, žutice i grčeva žučnog mjehura, bolova u bubrezima te bubrežnog i mokraćnog kamenca. Koristila se i protiv kašlja i promuklosti te za liječenje gnojnih i sporo zacijeljujućih rana. U 19. stoljeću dobričicu je kao ljekovitu biljku priznala i službena medicina.

Ljekovite tvari dobričice

Dobričica sadrži oko 6% tanina, gorku tvar marubin, oko 3% šećera, različite organske kiseline, silicijevu kiselinu, kolin, vitamin C, flavonoide, minerale od kojih najviše kalija, te manje količine saponina i eteričnih ulja. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se svježi ili osušeni listovi dobričice, cijela cvatuća biljka ili samo njezin sok. Kao i mladi listovi, sok od dobričice je izvrsno sredstvo za jačanje i proljetnu kuru čišćenja organizma. Svježi sok ima gorak i opor okus, a koji se može ublažiti tako da se pomiješa s jednakom količinom kiselog mlijeka ili jogurta. Djeca uzimaju 1 žlicu ove mješavine na dan, a odrasli 3 žlice.

Ljekovita svojstva i primjena dobričice

• Glava: Dobričica pomaže protiv glavobolje i migrene, a svježi sok od dobričice može čak izliječiti migrenu ako se ušmrče u nos.

• Uši: Sok ili ulje od dobričice, nakapani u uho, jačaju sluh i ublažavaju šum u ušima.

• Usna šupljina: Dobričica smiruje upalu sluznice usta i desni te otklanja zadah iz usta.

• Dišni organi: Dobričica smiruje kašalj, pospješuje iskašljavanje, čisti bronhije, te pomaže protiv prehlade, hunjavice, suhog kašlja, promuklosti, upale sinusa, bronhitisa i astme.

• Ako se ušmrče u nos, svježi sok od dobričice pomaže protiv začepljrnosti nosa, upale sluznice nosa i upale sinusa.

• Krv: Dobričica čisti krv i smanjuje razinu mokračne kiseline u krvi.

• Krvne žile: Dobričica pomaže protiv hemoroida.

• Probava: Dobričica potiče apetit, pospješuje probavu i regulira neurednu probavu.

• Želudac: Dobričica smiruje upalu sluznice želuca, pospješuje izlučivanje želučane kiseline te pomaže protiv želučanih tegoba i gastritisa uzrokovanog pomanjkanjem želučane kiseline.

• Crijeva: Dobričica smiruje upalu sluznice crijeva te pomaže protiv grčeva u crijevima, proljeva i dizenterije.

• Slezena: Dobričica pomaže kod bolesti slezene.

U narodnoj medicini se vjeruje da čaj od korijena koprive smanjuje intenzitet upale te omekšava tkivo prostate. 

• Jetra i žuč: Dobričica pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči te pomaže protiv natečene jetre, žutice te bolova i grčeva žučnog mjehura.

• Bubrezi i mokraćni mjehur: Dobričica pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže protiv upale bubrega i mokraćnog mjehura, gnojne upale bubrega i bubrežnog i mokraćnog kamenca.

• Kosti i zglobovi: Dobričica ublažava bolove kod reume, artritisa i gihta.

• Ženske bolesti: Dobričica pomaže kod slabe menst

Čaj od dobričice

Čaj od dobričice priprema se od suhog lišća, a za pripremu će vam trebati:

1 jušna žlica osušene biljke, 2 dl vode.

Priprema:

Preporučuje se namakanje suhih listova dobričice 12h,

Zatim kuhajte čaj još 5 minuta. 

Popijte jednu manju šalicu čaja na prazan želudac, a tijekom dana je najbolje dozirati jednu žlicu čaja svakih sat vremena.

Tinkura od dobričice

Upotreba: 3 x dnevno po 15 kapi u pola čaše vode (kod djece se kapi prilagođavaju dobi i težini djeteta)

Bezalkoholna tinkutra od dobričice

Upute za doziranje:

Odrasli: 3 x dnevno po 15-30 kapi u pola čaše vode (kod djece se kapi prilagođavaju dobi i težini djeteta)

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Osobe  koje pate od kroničnih bolesti jetre ili bubrega trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije doziranja. .

Čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu po mogućnosti u hladnjaku.

Sok od dobricice: 

Pola čaše soka uzmite svaki dan, osvježit će i ojačati organizam kako odrasle osobe, tako i djece. Djeca neka popiju samo 2-3 čajne kašikice sa malo meda ili mlakog mlijeka. Nekoliko kapi soka ukapanih u nos pomoći će kod krvarenja iz nosa, a mala količina duboko uvučena kroz nosnice olakšat će glavobolju.

Vino kuhano sa dobričicom

(za navedena oboljenja) Vino kuhano s dobričicom odstranjuje gliste, pospješuje menstruaciju, liječi išijas i žuticu. Taj uvarak liječi i rane koje teško zacjeljuju. Tako djeluje i mast od dobričice. Vino kuhano s dobričicom dobro je za ispiranje upaljenih desni i za pranje krasta.

1 jušna žlica bilja, 2 dl vina.

Priprema: Namačemo bilje u vinu pola sata i stavimo kuhati sve dok se ne pojavi bijeli vjenčić na vrhu lončića, maknemo i poklopimo da se ohladi.

Uporaba: Začinjeno s ili bez meda dobar je napitak za brzo djelovanje kod opisanih tegoba.

Kod upaljenog grla za grgljanje, uzeti 30 g dobričice, jednu veliku kašiku meda, 125 g jabukovog sirćeta i 125 g vode. Kuhati 10-15 minuta. Tim se čajem mogu ispirati uši kad iz njih curi gnoj, a lišće kuhano u jabukovom sirćetu stavlja se kao vrući oblog protiv krstobolje, gihta i reume. Ako vas boli glava, napravite kuglicu od svježeg lista dobričice, i stavite je u nozdrvu. Glavobolja po pravilu prestaje za 10 minuta. Čaj se koristi i kod upalnih procesa želuca i crijeva i pije se 1,5 decilitar svaka dva sata.

Dobričica – smanjite bolove u bubregu na prirodan način

Dobričica – nuspojave

Kod životinja je poznato otrovno djelovanje dobričice ukoliko se koristi u hrani za stoku i konje. U većim količinama njeno djelovanje je toksično, a simptomi mogu biti:

  • slabi puls,
  • visoka temperatura,
  • teško disanje,
  • krvarenje.

Stručnjaci s medicinskog portala WebMD upozoravaju da bi se trudnice i dojilje te ljudi koji pate od kroničnih bolesti jetre ili bubrega trebali savjetovati s liječnikom prije konzumacije.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *