Namjena:
Sjemenke Sikavice su najljekovitiji dio ove biljke. Sjemenke Sikavice su izdužene, jajastog oblika, opna im je smeđa te u sebi sadrži flavonoide. Sjemenke se koriste kad su zrele i osušene.
U medicini se koristi ekstrakt sušenog ploda Sikavice. u raznim oblicima te kao lijek za brojne tegobe, a posebno za liječenje jetre. Sjemenke sadrže i čuveni sastojak silimarin koji se koristi za zaštitu i detoksikaciju jetre. Čaj od Sikavice upravo je zbog toga, najbolje pripremati od sjemenki, premda se u nekim krajevima čaj priprema od listova ove biljke.
Bitno je napomenuti kako su listovi manje ljekoviti od sjemenki.
Doziranje i način primjene:
Mljevene sjemenke mogu se jesti i sirove: jednostavno ih treba posuti po salati, pahuljicama, jogurtu, siru ili drugim mliječnim jelima. Mogu se konzumirati svaki dan. Za bolji učinak preporuča se korištenje zajedno s mliječnom kiselinom (uz kefir, kiselo mlijeko, jogurt…) ili masnoćama.
Čaj sikavica
Jedna čajna žlica fino mljevenog – zdrobljenog sjemena ili suhog lista prelije se jednom čašom kipuće vode, poklopi i ostavi 15 minuta, procijediti i nezaslađeno piti prije jela, 2 – 3 puta dnevno, lagano u malim gutljajima
Mjere opreza i nuspojave
Ljudski organizam se može naviknuti na silimarin pa je neophodno praviti pauzu u trajanju od 2 nedjelje nakon isto tolikog vremena uzimanja. Nakon toga može se nastaviti terapija.
Ne preporučuje se oboljelima od endometrioze, fibroidnog tumora, raka materice, jajnika i dojke.
Prehrambeni dodatak sikavice bi trebale izbjegavati majke koje doje i trudnice.
Prije upotrebe posavjetovati se sa liječnikom.