Narodni nazivi: peršun, petersilj, petrusimul, petroselin, zelen, akač
Je dvogodišnja biljka tamnozelenih listova karakterističnog mirisa. Zeleni dijelovi peršina sadrže eterično ulje, a upotrebljavaju se kao začin. Peršin se može vidjeti svugdje u svijetu.
Peršin se većinom koristi kao začin za poboljšavanje okusa jela (posebno za juhe) te kao dekoracija za jelo.
Korijen peršina kao lijek
U staroj Grčkoj postojalo je vjerovanje kako je Prozerpina, božica podzemlja, stvorila peršin. Tada se, baš kao i danas, čaj od peršina spravljao za:
- izbacivanje viška vode iz tijela,
- za čišćenje bubrega,
- potrebe za detoksikacijom (npr. nakon masnih i vinom opijenih večera).
Peršin je od davnina smatran eliksirom vitalnosti. Peršin je jedan od boljih prirodnih lijekova koji pruža bogatstvo vitamina i minerala. Peršin je bogat vitaminima A, E i C. Ovi vitamini doprinose očuvanju vida, čine kosu ljepšom, poboljšavaju pamćenje te jačaju imunitet.
Peršin je bogat bakrom koji je izuzetno važan za zdravlje zuba i kostiju. Ostali minerali koje peršin sadrži su: željezo, kalcij, kalij, magnezij i mangan. Minerali koje smo nabrojali zaslužni su za dobru krvnu sliku, jače i otpornije kosti, opuštanje mišića te proces regeneracije ligamenata i hrskavica.
Šalica sjeckanog peršina sadrži 984 mikrograma vitamina K, pišu stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today. Osim toga, količine ostalih hranjivih sastojaka su:
- 78 grama proteina,
- 47 grama masti,
- 8 grama ugljikohidrata,
- 0.51 gram šećera,
- 2 grama vlakana,
- 79.8 mikrograma vitamina C,
- 5,054 internacionalnih jedinica (IU) vitamina A.
Čaj od peršina je odličan izbor ako imate problema s infekcijama urinarnog trakta, ali i bakterijom Escherichia coli.
U tradicionalnoj medicini se peršin koristi u sljedeće svrhe:
- pomaže u otklanjanju problema vezanih uz loš zadah,
- budući da je peršin bogat željezom, preporučuje se u liječenju anemije,
- ublažava menstrualne bolove i grčeve, a koristan je i kod liječenja neredovitih menstruacija,
- smanjuje razinu lošeg kolesterola,
- koristi se za smanjenje visokog krvnog tlaka,
- pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa,
- ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija, a posebno kod upale pluća,
- djeluje kao antioksidans,
- pomaže u oporavku od porođaja.
- Nažalost, sve indikacije ljekovitosti peršina su još uvijek iskustvene i mnoge od njih nisu znanstveno potvrđene, pišu stručnjaci sa zdravstvenog portala WebMD.
- Neka djelovanja peršina koja su potvrđena su:
- povećano izlučivanje urina,
- obilnije menstruacije,
- stimuliranje apetita,
- poboljšanje probave.
Čaj od peršina
Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršin, zbog diuretičkog djelovanja. Peršin će imati najveći učinak ako ga iskombinirate s pravilnom prehranom i tjelovježbom.
Čaj od peršina nemojte koristiti svakodnevno i nemojte pretjerivati jer čaj od peršina u suštini nije namijenjen za
borbu protiv viška kilograma, već za liječenje upalnih procesa u organizmu.
Čaj od peršina i limun koriste se za čišćenje organizma od toksina te za poboljšavanje cirkulacije.
Priprema čaja od peršina:
Stavite u lončić pola litre vode i pustite da zakuha.
Kada voda zakipi dodajte 2 jušne žlice svježeg peršina (ili jednostavno pola šake peršina) i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta.
Izvadite listove peršina i bacite ih, a tekućinu pustite da se ohladi.
Serviranje čaja od peršina: Čaj od peršina može se piti i topao i ohlađen. Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti.
Čaj od peršina – koliko često piti?
Zadnju šalicu popijte najmanje 5 sati prije spavanja.
Čaj od peršina se u pravilu pije s pauzama. Čaj možete piti tjedan dana, no nakon toga je potrebno napraviti pauzu od tjedan dana.
Često mokrenje može dovesti do pretjeranog gubitka elektrolita, vitamina i minerala koji su topivi u vodi.
“Ispijanje čaja od peršina nije bilo opasno po stvaranje bubrežnih kamenaca, a kompozicija mokraće nije bila primjetno promijenjena“, ističu znanstvenici i liječnici Odjela za urologiju bolnice u Riyadhu u Saudijskoj Arabiji.
Nakon provedene studije na zdravim pojedincima u trajanju od 4 tjedna, mogli su zaključiti da čaj od peršina nije uzrokovao promjene u sastavu urina koje bi mogle biti rizične po zdravlje bubrega i mokraćnog mjehura.
NUSPOJAVE
Kao i svaka druga biljka peršin može imati svoje negativne učinke. Umjerenost i pažljivo pridržavanje uputa navedenih na pakiranju pomaže u izbjegavanju neželjenih posljedica.
Trudnice i dojilje posebno bi trebale paziti na količinu čaja od peršina. Velike količine čaja od peršina mogu izazvati pobačaj. Prije konzumiranja bilo kakvih prirodnih lijekova i čajeva bez recepta se konzultirajte s liječnikom.
Trudnice mogu konzumirati peršin u uobičajenim količinama koje se stavljaju za začinjavanje hrane.
Pretjerana konzumacija čaja od peršina može uzrokovati osjetljivost na sunčeve zrake te dovesti do osipa. Osim toga, kod nekih ljudi peršin može izazvati alergijske reakcije.
Ako ranije niste koristili čaj od peršina, može se pojaviti glavobolja. Glavobolja većinom prođe nakon nekog vremena konzumacije peršina. U nekim literaturama se navodi kako se od pretjerane konzumacije čaja od peršina mogu javiti i naznake oštećenja bubrega.
Osim toga, neke nuspojave korištenja čaja od peršina mogu biti i:
- sniženje razine šećera u krvi,
- usporavanje zgrušavanja krvi,
- zadržavanje soli u tijelu i povišenje krvnog tlaka.
Zbog svih mogućih nuspojava je preporučljivo peršin kao lijek koristiti oprezno i uz savjet sa stručnom osobom.
Držati na suhom i tamnom mjestu, u zatvorenoj ambalaži.
Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom