image

Špionica Srednja 134

75356 Špionica

Bosna i Hercegovina

Pon - Ned 0.00 - 24.00

Čestoslavica

Narodni nazivi: dupčac,  jetičnik, ranilist, razlog, stravna trava, verolima, veronik, veronka, vernika, vidac.

Korištena je kao jedna od najvrijednijih ljekovitih biljaka kod bolesti pluća, jetre, slezene, bubrega, mjehura, želuca, glavobolje uzrokovane migrenom, nagomilavanja otrovnih tvari u tijelu, kao čaj za grgljanje kod upale usne šupljine i grla te eksterno u olakšavanju kroničnih kožnih bolesti. U vrijeme haranja kuge spominje se kao spasonosni lijek.

Ljekovita čestoslavica, čestoslavica pozemljuša, verolina ili veronik pripada porodici trputaca (Scrophulariaceae).
Vjeruje se da je C. Linne znanstveno ime roda nadjenuo u čast Veronike, žene koja je obrisala Isusove suze, a jer su ga prugaste oznake na laticama podsjetile na tragove suza. Rodu pripada oko 300 vrsta, a kod nas ih raste 30. Postoje navodi da su sve vrste ljekovite po čemu naziv roda potječe od latinskih riječi vera unica medica što znači jedini pravi lijek.

Jedini pravi lijek
Čestoslavica je bila poznata još u antičko doba. Pripisivali su joj čarobna i ljekovita svojstva. O njenoj ljekovitosti pisali su mnogi srednjevjekovni liječnici. Smatrala se univerzalnim lijekom. Korištena je kao jedna od najvrijednijih ljekovitih biljaka kod bolesti pluća, jetre, slezene, bubrega, mjehura, želuca, glavobolje uzrokovane migrenom, nagomilavanja otrovnih tvari u tijelu, kao čaj za grgljanje kod upale usne šupljine i grla te eksterno u olakšavanju kroničnih kožnih bolesti. U vrijeme haranja kuge spominje se kao spasonosni lijek.

Ljekovita primjena i djelovanje:

Čaj liječi ponajprije dišne organe. Jača prsa i oslabjela pluća, smanjuje kašalj, upotrebljavamo ga za znojenje. Liječi tuberkulozu i mokraćne organe, čisti bubrege i mjehur te jetru, slezenu i krv; na taj način jača organizam i smanjuje različite tegobe.

Pomaže kod smetnji u želucu, crijevima i drugim probavnim organima. Kneipp ga preporuča protiv gihta i reume. Djelotvoran je kod liječenja ekcema i drugih kožnih bolesti, osobito onih s dosadnim svrbežom, jer pročišćava krv što je osnovni uvjet za otklanjanje svrbeža. Općenito, pomaže kod želučanih tegoba, snizuje kolesterol u krvi, kod bolesti jetre i žučnog mjehura. Kao kupka pomaže kod kožnih bolesti.

Čak i u slučajevima žutice, pijeska u mokraći, kostobolnih i reumatskih bolova u udovima znatno pomaže.

Čestoslavica pomaže kod želučanih tegoba, bolesti jetre i žučnog mjehura, a snizuje i kolesterol u krvi. Čestoslavicu uspješno miješamo s raznim drugim biljkama.

Jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu, a zovu je lijek svijeta

Ona jača memoriju i pomaže protiv vrtoglavice, deluje umirujuće. Otklanja i pojave “blokade memorije”.

Čaj od čestoslavice

Čajnu žlicu, suhe, usitnjene biljke preliti s 2,5 dl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta i procijediti. Piti 2-3 puta dnevno šalicu svježe pripremljenog čaja, u gutljajima, između obroka. Kod dišnih tegoba čaj se sladi medom. Jači (2 čajne žlice na 2,5 dl vode), nezaslađeni čaj koristi se za ispiranje usne šupljine i ždrijela i za obloge kod kožnih bolesti.

Čestoslavicu uspješno miješamo s raznim drugim biljkama

ČAJNA MJEŠAVINA KOD BRONHIJALNE ASTME

Sastav:

  • čestoslavica,
  • plućnjak,
  • uski trputac
  • podbjel

ČAJNA MJEŠAVINA KOD ZADEBLJANJA IZLAZA ŽELUCA TE BUBREŽNIH I ŽUĆNIH SMETNJI

Sastav:

  • čestoslavica,
  • metvica,
  • kičica,
  • preslica  
  • neven

ČAJ PROTIV HRAPAVOG GLASA

Sastav:

  • divlje maćuhice,
  • čestoslavice,
  • lovora
  • poljske preslice

ČAJ KOD MULTIPLE SKLEROZE

Sastav :

  • čestoslavica,
  • bazga,
  • imela,
  • vrkuta,
  • rusomača.

ČAJNA MJEŠAVINA ZA UMIRIVANJE NAPADAJA KAŠLJA

Sastav:

Čestoslavica

Crni sljez

Izop

ČAJ ZA GLAUKOM

Sastav:

  • čestoslavica,
  • kopriva,
  • neven

Alkoholnda tinktura od čestoslavice

Liječi ponajprije dišne organe. Jača prsa i oslabjela pluća, smanjuje kašalj, upotrebljavamo ga za znojenje.

Liječi tuberkulozu, PO NARODNOM VJEROVANJU, i mokraćne organe, čisti BUBREGE i MJEHUR te JETRU ,slezenu i krv; na taj način jača organizam i smanjuje različite tegobe.

Pomaže kod smetnji u želucu, crijevima i drugim probavnim organima. Kneipp ga preporuča protiv gihta i reume.

Djelotvoran je kod liječenja ekcema i drugih kožnih bolesti, osobito onih s dosadnim svrbežom, jer pročišćava krv što je osnovni uvjet za otklanjanje svrbeža. Pomaže kod želučanih tegoba, snižava kolesterol u krvi, kod bolesti jetre i žučnog mjehura. Kao kupke kod kožnih bolesti. Sadrži gorke tvari, tanine i nešto eteričnih ulja.

Upute za doziranje:

Kapi tinkture se piju sa malo vode ili čaja i to po 15 kapi, tri puta na dan.

Tinkturom mažu se bolna mjesta na glavi, a posebno sljepočnice.

Nuspojave nisu poznate a djecu posavjetovati s liječnikom prije doziranja

Čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

Vino s čestoslavicom Svježi, nadzemni dio čestoslavice u cvatu sitno se nasjecka i prelije vinom. Ostavi se stajati 24 sata uz povremeno miješanje ili protresanje. Nakon toga se procijedi i pije kod bolesti pluća i jetre. Tako pripremljeno vino uz dodatak suhe čestoslavice usitnjene u

prah preporučivalo se kao lijek za bolesne bubrege, te kod debljine i neplodnosti žena.

Zanimljivosti Čestoslavice

Jedan gospodin je imao visoki kolesterol u krvi. Zbog toga je više puta boravio u bolnici. Poznata travarka Marija Treben savjetovala mu je čaj od čestoslavice, dvije šalice čaja dnevno. Nakon pola godine , liječnici su bili zabezeknuti zbog pretraga koje su pokazale normalnu razinu kolesterola.

Druga zanimljivost je bila kod jednog svećenika. Dok je propovijedao zaboravljao je bitne riječi. Postajao je nervozan i nesiguran. Čaj od čestoslavice i preslice je pio 14 dana , 2 šalice dnevno. Kod njega su nestale sve praznine u njegovu pamćenju..  Biljke su mu nevjerovatno brzo pomogle.

Kontradikcije

Nisu poznate.

Ne savjetuje se upotreba tokom trudnoće, dojenja i kod dece mlađe d0 12 godina.

Upotreba velikih količina čaja može izazvati dijareju, stoga se treba pridržavati preporučene dnevne doze.

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *