image

Špionica Srednja 134

75356 Špionica

Bosna i Hercegovina

Pon - Ned 0.00 - 24.00

Cikorija

Narodni naziv: vodopija, goluguza, kažiput, konjska trava, radić, sunčevo cvijeće, šurlin, plavulja, podrožnik, san toga.

Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ona ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, smanjuje bolove od artritisa, čisti organizam, sprječava bakterijske infekcije, pojačava imunološki sustav te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Cikorija je također prirodni sedativ, može spriječiti pojavu bubrežnih kamenaca te pomaže kod gubitka viška kilograma. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak bilo kojem načinu prehrane.

Cikorija se koristi već stotinama godina kao biljni lijek za mnoge bolesti, a nastavlja dokazivati svoju vrijednost i dan danas.

Što se tiče nutritivne vrijednosti, cikorija je odličan izvor vitamina i minerala. Ova nevjerojatna biljka sadrži cinkmagnezij, mangan, kalcija, željezo, folnu kiselinu i kalij, kao i vitamine A, B6, C, E i K.

U nastavku pročitajte sve o njenim zdravstvenim prednostima.

Ljekovito djelovanje cikorije:

• poboljšava rad jetre, žučnog mjehura i bubrega
• jača imuni sistem
• smanjuje stres i nervozu
• obnavlja krv
• poboljšava rad metabolizma
• pomaže u borbi protiv kandide
• smiruje i ublažava bolove
• poboljšava rad želučanih i probavnih žlijezda
• podstiče probavu, pražnjenje crijeva i uklanjanje crijevnih parazita
• reguliše holesterol i masnoće u krvi
• podstiče detoksikaciju organizma
• pomaže kod dijabetesa
• ublažava ekcem
• pomaže kod gihta i reume

Cikorija pomaže kod probavnih problema

Jedan od najčešćih razloga za dodavanje cikorije u prehranu je unaprjeđenje funkcije probavnog sustava. Cikorija sadrži inulin, koji je moćan probiotik. Inulin se koristi za borbu protiv niza crijevnih i probavnih problema, uključujući i refluksa želučane kiseline, probavne smetnje i žgaravice, jer aktivno smanjuje kiselost tjelesnih sustava.

Cikorija pomaže kod bolesti srca

Inulin nije samo koristan za probavni sustav, također je dokazano da on smanjuje razine “lošeg” kolesterola u tijelu. Taj LDL kolesterol je jedan od glavnih uzroka visokog krvnog tlaka te povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da kava na bazi cikorije može značajno poboljšati ravnotežu krvi i plazme u tijelu, što također smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Prevenira od raka

Iako istraživanja još traju, postoje pokazatelji da je ekstrakt cikorije povezan sa smanjenjem rasta tumora. Rana izvješća ukazuju na to da je to zbog fruktana unutar cikorije, koji imaju anti-tumorska svojstva i antioksidativna svojstva. Polifenoli i fitokemikalije unutar cikorije također imaju pozitivan učinak na prevenciju raka različitih vrsta, uključujući rak dojke i raka debelog crijeva.

Smanjuje bolove uzrokovane artritisom

Cikorija se tradicionalno koristi kao lijek za artritis, a istraživanja su pokazala cikorija ima značajna anti-upalna svojstva. U studiji iz 2010. godine, 70% ispitanika koji su primali terapiju cikorije primijetili su značajno smanjenje boli povezane s osteoartritisom. Cikorija se također može koristiti kao opće protuupalno sredstvo te za bolove u mišićima.

Cikorija pomaže kod mršavljenja

Cikorija sadrži prirodna dijetalna vlakna, a ona pomažu u kontroliranju težine i gubitku viška kilograma. Također ona pomažu u regulaciji grelina, koji povezan s osjećajem gladi. Smanjenjem količine hormona grelina, umanjuju se i šanse za prejedanje.

Pomaže kod anksioznosti i stresa

Cikorija ima svojstva sedativa koja mogu smanjiti tjeskobu i smiriti um. Ekstrakt cikorije možete koristiti i ako imate problema sa spavanjem. Cikorija je svakako puno zdraviji izbor od raznih tableta za spavanje. Oslobađanje od stresa i tjeskobe može pomoći smanjiti rizik od bolesti srca, hormonske neravnoteže, kognitivnog propadanja i preranog starenja.

Ljekovita svojstva cikorije

Cikorija sadrži inulin, pektine, askorbinsku kiselinu, bjelančevine, ugljene hidrate, gorke supstance i vitamine A i C. Od minerala sadrži magnezijum, kalijum, gvožđe mangan.

Gorke supstance laktupikrin i laktucin imaju analgetičko i sedativno djelovanje. Zahvaljujući navedenom nutritivnom sastavu (posebno gorkim supstancama, inulinu i kalijumu), cikorija je vrlo ljekovita i pomaže kod brojnih bolesti.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Inulin, jedna od sastavnih dijelova cikorije, smanjuje nivo LDL holesterola u krvi. Regulacijom holesterola smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i srčanog i moždanog udara.

Pomaže kod probavnih smetnji

Osim što inulin pomaže kod regulacije holesterola, on je izuzetno važan i za probavu. Pomaže kod refluksa kiseline, žgaravice, zatvora i ostalih probavnih tegoba. Poboljšava crijevnu peristaltiku i izlučivanje želudačnih sokova.

U časopisu “International Journal of Food Sciences and Nutrition” objavljen je podatak o uticaju cikorije na probavu. Nakon 28 dana svakodnevne konzumacije cikorije ispitanici su potvrdili da više nemaju problema sa zatvorom i da im je probava mnogo bolja.

Smanjuje stres

Poznato je da kafa kao kofeinski napitak povećava stres i lučenje kortizola.

Cikorija kao njena zdrava zamjena, zahvaljujući likticinu, deluje sedativno, a to znači da smiruje telo i um. Njenom konzumacijom smanjićete stres, anksioznost, nemir i nesanicu.

Štiti od degenerativnih bolesti

Cikorija je bogata prirodnim antioksidansima i pomaže u uklanjanju opasnih slobodnih radikala. Na taj način štiti od prijevremenog starenja i mnogih degenerativnih bolesti.

Smanjuje bolove kod artritisa

Cikorija se od davnina primenjuje kao pomoć kod artritisa. Njeno protivupalno djelovanje potvrdila su i brojna istraživanja. Ova biljka  smanjuje bol, a posebno pomaže kod bolova u mišićima i zglobovima.

Pomaže kod mršavljenja pa je izvrstan izbor za dijabetičare

Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji učestvuju u regulaciji grelina, hormona gladi. Regulacijom i smanjenjem količine tog hormona smanjuje se osećaj gladi i stalna potreba za hranom. Zahvaljujući oligofruktozi i inulinu, cikorija stvara osećaj sitosti i pomaže kod mršavljenja.

Budući da je riječ o beskofeinskom napitku koji sadrži inulin, cikorija je pogodna i za dijabetičare. Inulin se u organizmu pretvara u fruktozu i samim tim pomaže u regulaciji i održavanju normalnih nivoa šećera u krvi.

Recepti za čaj od cikorije

Cikorija čaj se može pripremati od korijena, stabla, listova i cvjetova. Ukusom se pomalo razlikuju, ali za koju god varijantu se odlučite, učinićete pravu stvar za sebe i svoje zdravlje. Evo nekoliko mogućnosti za pripremu čaja od cikorije.

Kako se pravi čaj od cvjetova cikorije

Stavite kašičicu suvih cvjetova u šolju i prelijete sa 2dl ključale vode. Najpre treba odstojati 2 sata, pa ga potom procijedite. Ovu količinu podijelite i u toku dana popijete iz dva puta (po jedan decilitar). Ovo je pravi napitak za popodnevno opuštanje. Ublažava nervnu razdražljivost, a pomaže i kod nesanice.

Cikorija čaj od korijena biljke

Ovaj napitak se priprema na malo drugačiji način u odnosu na prethodni. Treba Vam pola kašičice sušenog korijena koji treba kuvati između 5 i 8 minuta na laganoj vatri u 2dl vode. Potom skinete sa vatre i poslije 15 minuta ga procijedite. Ovakvog čaja smete na dan popiti do 3 šolje. Naročito je cijenjen cikorija čaj za mršavljenje, koji kao gotov proizvod možete nabaviti i u apotekama. Ipak, preporuka fitoterapeuta je da sami pravite napitak, jer je djelotvorniji.

Mješavina korijena i listova

Na jedan dl vode jedna kašika usitnjene suve biljke. Prelijete je vrelom vodom, poklopite šolju i ostavite pola sata. Nakon toga ocijedite čaj od cikorije i on je spreman za piće. Dnevno se smije piti do dve šolje ovakvog čaja. Možete ga pripremiti od svježe biljke i tada je potrebno dvije kašike usitnjene mješavine listova i korijena. Poznato je da je čaj od cikorije za probavu više nego dobar, pokrenuće je i omogućiće vam svakodnevno pražnjenje crijeva.

Koristite je za obloge, tinkturu, sokove

Cikorija čaj svoja ljekovita dejstva ispoljava i kod kožnih problema kao što su ekcem (dermatitis) kao i u slučaju potkožnih čireva. Koristite ga za obloge veoma jednostavno.. Najprije uzmite 20g biljke i kuvajte u pola litre vode 5-8 minuta. Ostavite neka se ohladi pa ga onda procedite. Nakvasite gazu i držite obloge na onom mjestu gdje imate problem. Očekujte boljitak već nakon par ovakvih tretmana

Kako se priprema ljekovita tinktura od cikorije

Treba Vam litra 50 procentnog alkohola, 200g korijena i 100g njenih listova. Korijen najprije očistite, a listove dobro operite. Zatim sve to usitnite i nalijte alkohol, pa dobro zatvorite flašu ili teglu. Tako čuvajte na toplom mjestu mjesec dana i nakon toga procijedite kroz čistu gazu. Kada imate neku gore navedenu tegobu, možete koristiti ovu tinkturu. Uzimajte je 3 puta na dan pomiješanu sa vodom ili nekim čajem po 10 do 15 kapi. Za pripremu svježeg i zdravog napitka u blenderu možete je isprobati pomiješanu sa drugim voćem i povrćem. Koriste se korijen i listovi. Sa ananasom, narandžom ili jabukama u kombinaciji izgubi dosta svoje gorčine.

Cikorija recepti koje morate isprobati

Cikorija za salatu se priprema uglavnom od mladih prizemnih listova ove biljke. Međutim, koliko god zvučalo čudno i cvjetovi se mogu koristiti za salate. Cikorija se najčešće miješa sa drugim povrćem, kako bi joj se ublažio gorak ukus.

Evo jednog vrlo jednostavnog recepta za Vas.

Potrebne su:

  • dvije mlade prizemne rozete cikorije,
  • jedan paradajz
  • 2 čena bijelog luka
  • biber,
  • so,
  • jabukovo sirće
  • maslonovo ulje.

Sve sastojke isjeckati, začiniti po svom ukusu i pomiješati. Cikorija salata u kombinaciji sa krompirom, je takođe izvrsna. Trebaće Vam:

  • 3 veća ili 4 manja krompira,
  • 2 struka cikorije
  • glavica crnog luka
  • biber,
  • so i
  • maslinovo ili bundevino ulje.

Najprije krompire skuvajte, pa isjecite na kolutove. Cikoriju očistite i dobro operite, pa je usitnite na trakice. Očišćeni luk isijecite na kolutove. Sve sastojke pomiješajte i začinite po svom ukusu. Kada se priprema za ishranu cikorija recepti su razni za salate, ali se ona koristi i kao varivo. Način pripreme je uglavnom isti kao i kod ostalog zelenog povrća, poput spanaća i blitve.

Mladu, svježu biljku sa korijenom dobro operate, usitnite i propržite sa bijelim lukom, na maslinovom ulju dok omekša, pa posolite.

Može biti prilog uz mnoga jela, a lako se kombinuje sa raznim začinskim biljem i povrćem po Vašoj mašti.

Kako pripremiti kafu od cikorije

Biljna kafa od cikorije priprema se na sličan način kao i turska kava.

Najbolje je da sami uberete korijen, osušite ga, sameljete i potom iskoristite za kafu. Na jednu šoljice vode (250 – 300 ml) ide jedna kašičica cikorije.

Cikoriju odmah stavite u hladnu vodu i nakon što voda provri, ostavite je na šporetu još nekoliko minuta. Pričekajte da se talog slegne, a zatim, po želji, možete dodati cimet, med, agavin sok ili javorov sirup.

Prema starim običajima, cikorija se kuvala s mljevenim žirom, ječmom ili raži.

Mjere opreza kod korištenja cikorije

Iako postoje mnoge prednosti korištenja cikorije za zdravlje, ipak u nekim situacijama treba biti oprezan. Na primjer, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje jer postoji mogućnost da izazove komplikacije ili čak pobačaj. Također, dojilje trebaju izbjegavati cikoriju budući da nema dovoljno istraživanja koja se bave prijenosom cikorije između majke i djeteta kroz majčino mlijeko.

Osim toga, ova biljka je usko povezana s ambrozijom i nevenom, pa alergijske reakcije nisu neuobičajene ako ste alergični na te vrste. Na kraju, ako imate žučnih kamenaca, previše cikorije može pogoršati problem, pa svakako razgovarajte sa svojim liječnikom.