image

Špionica Srednja 134

75356 Špionica

Bosna i Hercegovina

Pon - Ned 0.00 - 24.00

Kamilica

Narodni nazivi: titrica, jarme, bijela rada, žabnjak, gorčak, kokotnjak, zimski komoračić, bijeli žabljak,kamomila, maternjak, telenak…

 

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za njegu kože. Posjeduje protuupalnaantifungalna i antiseptička svojstva te se smatra hipoalergenom jer pomaže neutralizirati kožne iritanse. Ova biljka također djeluje na razne kožne probleme poput dermatitisa i alergija, a posjeduje i velike količine antioksidansa.

Blagotvorno djelovanje kamilice poznato je još od doba Egipta, a Rimljani i Grci su je koristili za liječenje raznih kožnih i drugih oboljenja. Smatra se izuzetno korisnom za ublažavanje mučninebolova te upala organizma.

Iako postoji nekoliko vrsta kamilice, sve vrste imaju slično blagotvorno djelovanje na kožu, stoga nećete pogriješiti koju god koristili. Danas su najpoznatije dvije vrste kamilice te se one najčešće koriste za njegu kože, dok se ostalih 3 ne koriste u ljekovite svrhe.

To je jednogodišnja biljka sa stabljikom visine 20 do 50 cetimetara. Listovi su joj sitni, a cvjetovi, koji se nalaze na vrhovima grančice, u sredini su žuti, oivičeni bijelim jezičastim laticama.

Kako postoji više sličnih vrsta, pravu možemo prepoznati po tome što je unutar cvjeta šuplja, a ne ispunjena kao kod divlje vrste ili bijele rade. Cvijet kamilice poznat je i po prijatnom mirisu. Biljka dobro uspjeva na zapuštenom neplodnom zemljištu, poljima i uz puteve.

Smatra se da je stari Egipat postojbina kamilice i vjeruje se da je bila posvećena suncu. U jednom starom engleskom časopisu kamilica se spominje kao jedna od devet svetih biljaka.

Kamilica je jedan od najstarijih lijekova narodne medicine. Još davne 1570. godine o njenom ljekovitom dejstvu Hieronimus Bok je zapisao: “Bez tog cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići jer nema korisnije ljekovite biljke od cvijeta kamilice koju upotrebljavamo za sve bolesti”!

Terapijska upotreba ove biljke je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Njena velika prednost je što nije ni otrovna ni škodljiva. Kamilica je jedno od najboljih sredstava za liječenje zapaljenja kože i sluzokože. Pomaže i kod opekotina, rana i čireva. Korisna je za klistiranje, zapiranje i ispiranje polnih organa i ojedenih mjesta. Kamilica se upotrebljava i za ispiranje očiju, usta, nosa i ušiju, kao i svih osjetljivih organa. Korisna je i kod svih oboljenja crijeva i želuca, grčeva, upale debelog crijeva, nadutosti, kao i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Pomaže i u liječenju razdražljivosti, nesanice, nervnih oboljenja i reumatizma.

Zanimljivo je da kamilica može da se koristi i u obliku tinkture i eteričnog ulja. Tinktura (rastvor cvjetnih glavica kamilice u alkoholu), može da se upotrebljava za ispiranje usta kod upalnih procesa ili česte pojave afti. Eterično ulje od kamilice jedno je od najdelikatnijih i veoma je pogodno za djecu. Ima široku primjenu u farmaciji, kozmetici i parfimeriji. Koristi se u aromaterapiji za lijčenje grčeva, glavobolje, akni, ublažavanje opekotina, snižavanje temperature i liječenje depresije. Pomaže kod alergija, anemije, konjuktivitisa, upaljenih tetiva i zglobova, kao i bolova u mišićima.

Vrste kamilice

  • Rimska kamilica (Anthemis nobilis) – poznata i pod nazivom Engleska ili plemenita kamilica. Ova vrsta nešto je slabijeg djelovanja, a ima pomalo gorak okus kada se priprema kao čaj.
  • Njemačka kamilica (Matricaria recutita) – poznata i pod nazivom “prava” kamilica. Ova vrsta se koristi na našem području te će bilo koji čaj u našim prodavaonicama biti od ove vrste. Također, ova vrsta ima nešto jača ljekovita svojstva, a njeno eterično ulje je izuzetno cijenjeno u aromaterapiji.

Osim za njegu kože lica i tijela, kamilica se može koristiti za posvjetljivanje plave i svijetlo smeđe kose te kao regenerator. Kozmetički proizvodi s kamilicom namijenjeni su prije svega umirivanju upalnih stanja te za hidrataciju suhe kože. Osim toga, čaj od kamilice umirit će nadražen želudac te djelovati kao smirujuće sredstvo za um.

Kamilica također blagotvorno djeluje na anksioznostnadraženost i depresiju te se preporučuje redovito piti blagi čaj za uravnotežen organizam, ukoliko se nađete u stresnom životnom razdoblju.

Glavni izvori ljekovitosti

Kamilica sadrži dugu listu hemijskih jedinjenja koja su pojedinačno poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima. Ipak, nekoliko hemikalija kamilici daju posebnu reputaciju fantastičnog iscjelitelja kože:

Bisabolol – je antiinflamatorni, antibakterijski, protiv gljivica i antialergeni element. Bisabolol se nalazi u eteričnim uljima kamilice, iako njemačka kamilica ima veću koncentraciju.

Hamazulen – jedan od azulena, hamazulen se može naći samo u eteričnom ulju rimske i njemačke kamilice, stvoren tokom procesa destilacije iz drugog jedinjenja pod nazivom matricin. Ovo jedinjenje izaziva da eterično ulje njemačke kamilice bude blijedo plave boje. Hamazulen je zaslužan za pružanje antiinflamatornih svojstava obije vrste kamilice.

Apigenin – ovaj flavonoid se pokazao kod smanjenja oksidativnog oštećenja DNK, inhibiranju rasta ćelija raka i kao antiinflamator. Apigenin se nalazi u obije vrste kamilica, ali je prisutan samo u cvijeću, a ne u uljima.

Zdravstveni benefiti kamilice

Kamilica se vjekovima koristi za pripremu blagih čajeva kao blagi lijek za opuštanje pred spavanje, zatim kao tretman za groznice, prehlade, kod stomačnih tegoba i kao anti-inflamator. Kamilica se može koristiti interno ili eksterno. Obimna naučna istraživanja tokom proteklih 20 godina su samo potvrdila mnoge od tradicionalnih koristi i uspostavila farmakološke mehanizme za terapeutske aktivnosti ove biljke. Ova pažnja da je povećala popularnost biljke te je danas kamilica uključena kao lijek u farmaciji 26 zemalja.

Konkretno, kamilica može:

  • Kao čaj – koristi se za lumbago, reumatske probleme i osip.
  • Kao obloga – koristi se kod hemoroida i rana.
  • Kao para – može biti iskorišćena da se ublaže simptomi prehlade ili astme.
  • Oslobađa od upale desni – Kamilica za ispiranje usta može da pomogne u smirivanju upale usta i održavanju zdravih desni.
  • Oslobađa alergija
  • Pomaže u varenju kada se uzima kao čaj poslije jela.
  • Oslobađa jutarnje mučnine tokom trudnoće.
  • Kao brzo liječenje kod kožnih čireva, rana, opekotina.
  • Za tretiranje gastritisa kao čaj.
  • Koristi se za umivanje ili kao obloga kod problema sa kožom, uključujući upale kože i zapaljenja sluznice.
  • Promoviše opšte opuštanje tijela i oslobađanje od stresa. Ispitivanja pokazuju da kamilica sadrži supstance koje djeluju na iste dijelove mozga i nervnog sistema kao anti-anksioznih lijekovi.
  • Kontroliše nesanicu – zbog blago sedativnog dejstva opušta mišiće.
  • Kod stomačnih problema može pomoći da se ublaži stres u vezi nadimanja, mučnine, žgaravice.Takođe može biti korisna u liječenju poremećaja i inflamatornog stanja crijeva kao što je Kronova bolest.
  • Smiruju kožni osip (uključujući i ekcem). Koristi se kao losion ili u obliku ulja. Takođe može ubrzati zarastanje i sprečavaju bakterijske infekcije.
  • Hladan čaj od kamilice može da se koristi kao obloga da pomogne umornim ili iritiranim očima, i čak može pomoći u liječenju konjuktivitisa.
  • Smanjuje menstrualne grčeve. Vjeruje se u sposobnost kamilice za opuštanje glatkih mišića materice, što pomaže u olakšanju nelagodnosti menstrualnih grčeva.
  • Esencijalno ulje kamilice

Čaj od kamilice – ljekovita svojstva

Čaj od kamilice bogat je flavonoidima i seskviterpenima te ostalim antioksidansima koji imaju snažan pozitivan učinak na ljudski organizam.

Čaj od kamilice pomaže kod:

  • nesanice,
  • oslabljenog imuniteta,
  • menstrualnih tegoba,
  • problema s kožom i kosom,
  • problema s probavom,
  • uznemirenog želuca.

Kamilica protiv nesanice

Čaj od kamilice, zbog svojih umirujućih svojstva, pomaže kod klasične nesanice i nesanice povezane s anksioznošću.

Naime, američki znanstvenici su u znanstvenom radu iz 2010. godine karakterizirali apigenin kao molekulu koja je nađena u kamilici i koja djeluje umirujuće na moždani živčani sustav i poboljšava san.

U oba slučaja trebalo bi dnevno popiti 3 – 4 šalice čaja od kamilice. Ako imate problema s noćnim morama, prije spavanja popijte jednu šalicu toplog čaja od kamilice.

Djelovanje čaja od kamilice na prehladu

Redovito ispijanje čaja od kamilice pomaže jačati vaš imunološki sustav i tako spriječiti prehladu antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem.

Stoga, na prve znakove prehlade popijte šalicu čaja od kamilice, a nastavite je ispijati i preko dana.

Kamilica kao lijek za ženske bolesti 

Istraživanja su pokazala da se redovitim ispijanjem čaja od kamilice u tijelu povećava razina glicina. Glicin pomaže u opuštanju mišića i smanjuje grčenje, uključujući mišiće uterusa i živčanu napetost povezanu s menstruacijskim ciklusom.

Budući da kamilica može imati anti – estrogenski učinak, žene koje imaju tumor ili one koje su ovisne o hormonalnoj terapiji trebale bi se prije ispijanja kamilice konzultirati sa svojim liječnikom, upozoravaju dijetetičari sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Čaj od kamilice pomaže kod dijabetesa tipa 2

Čaj od kamilice smanjuje razinu šećera u krvi i regulira razinu inzulina. Njegova snaže antioksidativna svojstva pomažu ukloniti velike oscilacije šećera u krvi.

Ako bolujete od dijabetesa tipa 2 preporučuje se dnevno piti tri šalice čaja od kamilice. Prije upotrebe se savjetujte s liječnikom.

Čaj od kamilice jača i štiti kosu

Čaj od kamilice idealan je za jačanje kose. Njegova protuupalna svojstva pomažu:

  • ublažiti iritacije kože,
  • ojačati vlasi kose,
  • ukloniti peruti općenito kod zdravijeg izgleda kose.

Također, znate li da s kamilicom možete prirodno posvijetliti kosu? Pročitajte više ovdje.

Čaj od kamilice za probleme s kožom 

Lokalno ili oralno uzimanje čaja od kamilice pomaže kod ublažavanja različitih tegoba kože. Djeluje na:

  • ekceme,
  • kontaktni dermatitis i
  • peludni osip.

Neki ljudi nesvjesno si znaju pogoršati stanje jer nisu svjesni da su alergični na kamilicu.

Stoga ako imate alergiju na tratinčice, krizanteme ili ambroziju mogli biste biti alergični i na kamilicu te pripazite kod upotrebe.

Čaj od kamilice za čireve u ustima

Iako ovakva vrsta liječenja spada u kategoriju narodnih lijekova, liječnici tvrde da mješavina kamilice i kadulje pomaže kod čireva na ustima.

Pomiješajte čaj od kamilice i čaj od kadulje te ga dnevno koristite šest puta kao vodicu za ispiranje usta!

Čaj od kamilice protiv zatvora

Kamilica se smatra prirodnim biljnim lijekom za zdravstvene problema kao što su crijevni i želučani problemi. Studije su potvrdile da kamilica može stimulirati organizam u proizvodnji probavnih sokova.

Konzumiranje 1 šalice kamilice ujutro i navečer može:

  • ublažiti grčeve u trbuhu,
  • smanjiti količinu plinova u crijevima i
  • pomoći kod drugih problema probavnog trakta.

Čaj od kamilice za hemoroide

Čaj od kamilice smanjuje djeluje protuupalno i opušta mišiće.

Da biste pripremili ovaj lijek skuhajte nekoliko listova kamilice u litri vode do 10 minuta. Pustite da se ohladi i upotrijebite za čišćenje hemeroida koliko god je potrebno. Koristite 2 – 3 puta dnevno.

Kamilica ubrzava metabolizam i omogućuje redovito pražnjenje crijeva.

Čaj od kamilice u trudnoći

Ne preporučuje se piti čaj od kamilice trudnicama! Zbog njegovih protuupalnih svojstava može biti opasno piti ga tijekom trudnoće.

Treba zapamtiti da nisu svi biljni čajevi jednaki te da biste se prije upotrebe trebali konzultirati s liječnikom.

Čaj od kamilice – priprema

Bez obzira je li riječ u čaju u rinfuzi ili u vrećicama čaj od kamilice vrlo se brzo i jednostavno priprema.

Priprema:

  1. U lončiću ili grijaču zagrijte vodu dok ne zakipi (vodu nemojte ostaviti da kipi dugo).
  2. U šalicu stavite kamilicu, ide jedna čajna žličica ako je iz rinfuze, a jedna vrećica ako je u vrećicama. Prelijte vrućom vodom.
  3. Ostavite kamilicu u vodi 5 minuta i procijedite ili izvadite vrećicu.
  4. Slobodno zasladite čaj od kamilice šećerom, medom ili dodajte par kriški jabuke.

Čaj od kamilice – nuspojave

Premda se kamilica smatra sigurnom za konzumiranje, prije konzumiranja većih količina posavjetujte se s vašim liječnikom.

Kamilica sadrži kumarin koji može djelovati na sniženje krvnog tlaka zbog čega je potrebno biti na oprezu. Osim toga može izazvati:

  • pospanost,
  • mučninu,
  • alergijsku reakciju.

Čaj od kamilice ne preporučuje se trudnicama jer može izazvati alergijsku reakciju djeteta.

Blagodati kamilice za kožu lica

  • Ima jako protuupalno djelovanje– što čini kamilicu izuzetno djelotvornom za osjetljivu kožu i tretiranje upaljenih akni.
  • Posjeduje antifungalnoantibakterijskoantiseptičko
  • Bogata je antioksidansima – što je čini odličnom za njegu svih tipova kože.
  • Pojačava učinak topikalnih tretmana– pomaže da naneseni proizvod prodre dublje u slojeve kože.
  • Hidratizira kožu– smanjuje nadraženost i olakšava napetost kod suhe kože.
  • Štiti kožuod slobodnih radikala – smanjuje oštećenja i usporava pretjerano starenje kože.
  • Ublažava i pomaže zaliječiti opekline– odlična je i za njegu kože koja se ogulila zbog opeklina od sunca.
  • Prirodno posvjetljuje kožu– čime pomaže kod pigmentacija i promjena na boji kože.

Kamilicu stoga možete koristiti u obliku kremabalzamatonikaeteričnog ulja ili pak pariti lice iznad njenog čaja. Preporučljivo je koristiti prirodnu kozmetiku s dodatkom kamilice jer će tako ona imati najbolji učinak.

Kako napraviti tonik za lice od kamilice?

Izuzetno jednostavan za napraviti, ovaj tonik će hidratizirati i tonirati kožu lica. Možete ga napraviti od čaja kamilice u roku od 10 minuta.

Potrebno je: 

  • 1 žlica čaja od kamilice (ili dvije vrećice prirodnog čaja)
  • 1 šalica vode
  • 1 čajna žličica limunovog soka (izborno)
  • Nekoliko kapi eteričnog ulja njemačke kamilice (izborno)
  • Bočica sa čepom za raspršivanje

Priprema

  1. Skuhajte čaj od kamilice tako da zagrijete vodu do vrenja i prelijete čaj u šalici. Kamilicu nikako nije poželjno kuhati, već samopariti tako da ju prelijete vrućom vodom.
  2. Nakon 10-ak minutaprocijedite čaj i pustite da se ohladi.
  3. Hladan čajprelijte u bočicu s raspršivačem i dodajte par kapi eteričnog ulja.
  4. Tonik čuvajte u frižideru do 2 tjednate protresite prije svake uporabe. Jednostavno raspršite tonik po licu nakon pranja lica i prije nanošenja kreme.

S time da će vam ovakav tonik trajati samo dva tjedna jer ne sadrži konzervanse koji bi spriječiti kvarenje, preporučujemo da napravite tonik od hidrolata (cvjetne vodice) kamilice.

Recept za hidrolat koji će vam trajati nekoliko mjeseci pogledajte ovdje.

Parenje lica za meku i čistu kožu

Parenje lica pomlađuje i pročišćava kožu jer otvara pore i omogućuje lakše uklanjanje sebuma i nečistoća iz pora. Koža će biti podatnija i mekša na dodir, a redovitim postupkom parenja osigurat ćete prekrasan i zdrav izgled kože.

Potrebno je:

  • Čaj od kamilice,
  • Velika posuda (šira od vašeg lica)
  • Ručnik koji će u potpunosti prekriti glavu i posudu

Postupak parenja je jednostavan, a sve što trebate jest skuhati čaj od kamilice, uliti ga u veliku posudu i nagnuti se nad nju. Glavu prekrijte ručnikom kako ne bi ostalo prostora za ulazak hladnog zraka. Zatvorite oči i dišite iznad posude 10-ak minuta. Pripazite da para ne bude odviše vruća kako ne biste opekli lice.

Parenje će također pročistiti dišne puteve i sinuse, a preporučuje se provoditi postupak jednom tjedno za najbolje rezultate.

Čaj od kamilice bogat je flavonoidima, seskviterpenima (najpoznatiji je kamazulen koji osim što daje plavo-zelenu boju eteričnom ulju, djeluje i na smanjenje upale) i antioksidansima koji imaju snažan pozitivan učinak na ljudski organizam.

Čaj od kamilice daje se već i malim bebama, a toplom infuzijom u koju namočimo vatu ispiru se oči, pupak i njeguje iritirana koža novorođenčadi.

 

Čaj od kamilice pomaže kod:


  • nesanice
  • slabog imuniteta
  • menstrualnih tegoba
  • problema s kožom i kosom
  • problema s probavom
  • nervoze želuca

Kamilica povoljno djeluje na tjeskobu, nesanicu i depresiju

Za smirujući učinak kamilice zaslužan flavonoid pod nazivom apigenin. Za razliku od popularnih lijekova koji ublažavaju anksioznosti, kamilica ne stvara ovisnost i nije štetna. Također, podiže razinu glicina u tijelu (glicin je aminokiselina koja opušta živce i mišiće).

Stresom oslabljeni imunitet

Čaj od kamilice ojačati će vaš imunitet i pomoći u obrani organizma od napada virusa i bakterija. Snažan imunitet zaštititi će vas od prehlade, temperature i alergija. Redovno konzumiranje čaja od kamilice pomoći će vam smanjiti stres, a samim time i održavati jak imunitet.

Kamilica kao saveznik žena

Kupke u toplom čaju kamiilice posebno se preporučaju ženama kod upala mjehura i ginekoloških upala, gljvičnih i ostalih bolesti.

Čaj od kamilice ima moćno protuupalno djelovanje i opušta mišiće abdomena. Za ublažavanje menstrualnih tegoba pijte 2 do 3 šalice čaja od kamilice dnevno

Dobra za kožne probleme i čišćenje lica

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za njegu kože. Posjeduje protuupalna, antifungalna i antiseptička svojstva te se smatra hipoalergenom jer pomaže neutralizirati kožne iritanse. Ova biljka također djeluje na razne kožne probleme poput blagih dermatitisa i alergija, a posjeduje i velike količine antioksidansa.

Prirodno je kozmetičko sredstvo, sastojak mnogobrojnih krema, losiona, tonika i balzama za osjetljivu kožu.

Ohlađen čaj od kamilice možete nanijeti vatom na pogođena područja, kako bi umirili kožu i ublažili iritaciju.

Umirite upaljene desni i konjuktivitis

Kod upale sinusa i prehlada pomaže inhaliranje nad čajem kamilice.

Imate li upaljeno zubno meso i afte pomoći će svakodnevno grgljanje čaja.  Na oči upaljene zbog sunca, soli iz morske vode ili klora iz bazena, prašine, konjuktivitisa možete staviti obloge od kamilice

Neka vaša kosa bude sjajna

Isperete li nakon pranja kosu s čajem od kamilica, dobiti će poseban sjaj.  Imate li perut ili upalu vlasišta, osim ispiranja kose čajem od kamilice preporuča se i utrljati u tjeme ulje od kamilice.
Redovno ispiranje i masiranje uljem kosi vraća elastičnost i sjaj, smiruje upale tjemena.
Šamponu za pranje kose dodaje se 1-2 žlice tinkture od kamilice, koja se prethodno zagrije kako bi ishlapio alkohol.

Kod upala, nečiste i suhe kože, preporuča se parenje lica po desetak minuta nad čajem kamilice, te masaža kože pilingom. Piling možete koristiti za kožu cijelog tijela, a nakon primjene isperete mlakom vodom i nježno osušite ručnikom.

Piling za kožu


  – 1 žlica mljevenog praha suhih cvjetova kamilice
– 1 žlica kukuruzne krupice
– 3 žlice bademovog ulja

Taj se piling preporuča koristiti za kožu cijeloga tijela. Nakon primjene koža se ispere mlakom vodom i nježno osuši ručnikom.

Kupka od kamilice

2 pune šake kamilice prelijte sa 3-4 litre kipuće vode,  pa ostavite da odstoji najmanje pola sata. Potom procijedite i dodajte vodi za kupanje. Ovakva kupka opušta i umiruje, smiruje bolove, potiče mokrenje.

Opuštajuća kupka

U mlakoj kupki dodajte 10 kapljica ulja ili 2 šolje čaja od kamilice. Kupka je posebno dobro a kod olakšanja opekotina od sunca, kao i svraba i suve ispucale kože

Tinktura od kamilice

Zašto je korisna tinktura?

Tinktura je zapravo biljni ekstrakt, u kojem su očuvana sva ljekovita ulja iz biljke te se na taj način produljuje njezino ljekovito djelovanje.

Budući da se ulja prisutna u kamilici nakon duljeg stajanja počinju gubiti, izrada tinkture izvrstan je način očuvanja njezinih ljekovitih svojstava.
Tinkturu od kamilice možete koristiti umjesto čaja za inhalaciju – u vruću vodu nakapate 15-20 kapi tinkture

Za ispiranje usne šupljine i grgljanje koristite razrijeđenu tinkturu.

Sameljete li osušene cvjetove kamilice u mužaru ili mikseru dobiti ćete prah koji možete uzimati po žličicu s vodom umjesto tablete za bolove,  ili uz dodatak meda za lakše iskašljavanje.
U ovom slučaju pomoći će vam razrijediti sluz nakupljenu u plućima.

Dobrobiti tinkture od kamilice za odrasle:

  • poboljšava san
  • smiruje živčanu napetost
  • smanjuje grčeve u mišićima
  • olakšava bolove
  • ublažava menstruacijske bolove
  • smanjuje glavobolje

Dobrobiti za novorođenčad i djecu:

  • poboljšava san i djeluje umirujuće
  • smanjuje plinove
  • ublažava nadutost i kolike
  • smanjuje bolove tijekom nicanja zubića

Primjena i doziranje

Za odrasle: uzmite 1 žličicu 1-3 puta na dan kod raznih tegoba – uznemirenosti, lošeg sna, grčeva, reumatski bolova i sl.

Za novorođenčad: kod bolnog nicanja zuba, samo nekoliko kapi utrljajte djetetu u desni ili mu pak, ako ima kolike, utrljajte nekoliko kapi po trbuhu.

Za stariju djecu: 1/4 – 1/2 žličice možete dati djeci 1-3 puta na dan, ovisno o tegobama. Ova je tinktura osobito korisna za djecu koja imaju problema sa spavanjem, stoga je najbolje dati im navedenu dozu neposredno prije spavanja – to će ih umiriti i omogućiti im dobar san.

Napomena: rok trajanja alkoholne tinkture je nekoliko godina.

Ulje od kamilice:

Ulje se može koristiti duže vremena – nema ograničenja u dužini terapije.

Ulje od kamilice odlično djeluje kod reume, bolova u zglobovima i temperature.

Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisa i astme. Ovim uljem mogu se tretirati promjene na koži poput upala i alergija.

Pomaže i kod bubuljica i akni.

Kamilicu s pravom nazivaju kraljicom ljekovitih biljaka. Iskoristite njezino ljekovito djelovanje i pružite si prirodnu njegu!

Ulje se koristi u mnoge medicinske svrhe, a jedna od najbolje dokumentovanih je za opuštanje. Ulje ima umirujuće dejstvo na ljude i može se koristiti kao pomoć u izazivanju sna, ublažavanja nervoze i promovisanja opšte osećaj smirenosti i blagostanja. Osim što ima mentalna umirujuća svojstva, ulje kamilice je takođe dobro u opuštanje mišića i bolnih zglobova. To može olakšati menstrualne grčeve i bolove u leđima, kao i opuštanje probavnog sistema za ublažavanje bolova u stomaku ili probavnih smetnji. Ulje takođe eliminiše svrab i dobro je za one sa alergijskim reakcijama.

Postoji širok spektar načina na koje se eterično ulje kamilice može primijeniti na tijelu, u zavisnosti od razloga za koji se ono koristi. Naprimer, ulje može biti ili nanošeno lokalno, kod problema sa kožom, ili konzumirati oralno, za uznemireni stomak. Jedna do dvije kapi ulja u čaši vode bi trebalo da bude dovoljno za korišćenje kao tečnost za ispiranje usta ili konzumiranje za stomačne probleme. Da biste koristili u kupatilu kao aromaterapiju za opuštanje mišića, manje od 10 kapi i dalje treba da bude dovoljno.

Upozorenje

Ženama koje pokušavaju da zatrudne ili su već trudne, nikako se ne preporučuje upotreba kamilice jer stimuliše uterus, ublažavajući grčeve kod žena. Zbog toga postoji rizik od pobačaja.
Kamilica je poznata i po tome što snižava nivo šećera u krvi, pa zbog toga može imati delovati na terapiju kod dijabetesa. Dakle, kod dijabetičara (tip 1), pre korišćenja čaja od kamilice konsultujte se sa vašim ljekarom.
Kamilica sadrži kumarin i blago razređuje krv što je najprimjetnije pri uzimanju većih količina kamilice duži vremenski period. Ako treba da idete na neki hirurški zahvat bilo bi dobro da ne uzimate kamilicu najmanje dvije nedelje prije operacije.